Kā pagatavot Cēzara salātus?
Vajadzīgs
Salātiem:
Romiešu salātu lapas
Dažas baltmaizes šķēles grauzdiņu pagatavošanai
Bekona šķēles, garneles vai vistas fileja
Mērcei:
1 olas dzeltenums
1 ē/k citrona sula
1 t/k sinepes (vislabāk Dižonas)
1 ķiploka daiviņa (ja tie ceļojuši no Ķīnas, tad divas)
3-4 anšovu filejas
1/2 t/k Vusteršīras mērce
3 ē/k rīvēta Parmesan siera
3 ē/k olīveļļa
Sākam ar mērces gatavošanu – vajadzēs kādu blenderi vai kokteiļu kuļamo aparātu, lai vieglāk sastrādāt mērci. Var protams to darīt arī piestā, bet būs grūti iegūt pareizo konsistenci.
Blenderī liekam olas dzetenumu, citrona sulu, sinepes (man nebija gatavās sinepes tapēc pieliku saspiestas sinepju sēklas), saspiestu ķiploka daiviņu, anšovus, rīvēto Parmesan sieru un Vusteršīras mērci. Ieslēdzam blenderi un lēnām sastrādājam visu kopā, kuļ tik ilgi līdz izveidojas vienmērīga masa, bez atsevišķiem, redzamiem produktu gabaliņiem. Tad pamazām pievieno eļļu un paralēli turpina kult. Gala rezultātā mērcei vajadzetu būt šķidras majonēzes konsistencē.
Kamēr gatavo pārējo, mērci ieliek ledusskapī.
Maizi sagriežam kubiņos un uz pannas apgrauzdē, līdz tā zeltaina un kraukšķīga. Noliek malā.
Tad atkarībā no izvēlētās piedevas (bekona, vistas vai garnelēm), tās apcep uz pannas. Es ņēmu garneles un pirms tam uz pannas olīveļļā apsautēju (nevis apcepu) ķiploku, kurā pēc tam liek garneles un cep, kamēr gatavas.
Nomazgā salātus, nosusina. Saplucina palielos gabaliņos un liek bļodā. Sajauc ar mērci, lai visas lapas būtu vienmērīgi pārklātas ar to. Iemaisa grauzdiņus, pa virsu kārto garneles un drusku apber ar rīvēto Parmesan sieru.
Smalkāk būs, ja katru porciju kārtosi uzreiz šķīvī. Manā gadījumā smalkumam nebija nozīmes 🙂
a kur tie anšovi? un vai to Vuster..mērci var ar kaut ko aizstāt? izlaist?
anšovus aizmirsu pievienot 🙂 tagad izlaboju pamācību – tie jāliek klāt pie mērces un jāsablenderē. aizstāt un izlaist jau protams var visu, tikai jautājums, vai galā iegūsi vajadzīgo rezultātu…
ok, paldies 🙂 a to mērci var parastā veikalā dabut?
mūsdienās jau pašu velu var nopirkt, tikai es domaju tas ko tu nopirksi veikala garšos, labākajā gadījumā, pēc majonezes! Bet ka zināms Cēzaru salātos galvenā ir tieši mērce
Veikalā pirktā Cēzara mērce ir burvīga!
kādu laiku atpakaļ slinkuma dēļ nopirku veikalā gatavu cēzara mērci. Nu… nebija slikti, bet īsti labi arī ne :)) Jebkurā gadījumā priekšroku dodu paštaisītām lietām, jo tur nav visu E un citu draņķu
nē, nē, es domāju to vusteršīras mērci. Rimi būs?vai tikai stokmanī un sky?
Nu grūti pateikt, es savējo pirku kādu labu laiku atpakaļ (jo viņa lietojas ļoti lēni) un liekas, ka lielajā Maximā vai arī Rimi. Stokmanis un Sky man nekad nav pa ceļam
cik pircijām apmēram ir šis proporcijas?
Mērces pietiek aptuveni 4-5 porcijām
Paldies par recepti! Mani mīļākie salāti, un beidzot tos sadūšojos arī taisīt mājās. Pasakaini!