Kā var pārbaudīt, vai cukurs ir kvalitatīvs?
Tā kā Latvijā jau labu laiku cukuru vairs neražo, veikalu plaukti pilni ar visādiem ārzemniekiem, nekad nevar zināt, kas “lācītim vēderā”. Ar šo vienkāršo metodi var pārbaudīt, vai pārdevējs nemuļķo pircēju un cukuram nav piebēris klāt cieti. Tas ir visvienkāršākais veids, kā samazināt cukura cenu, palielinot tā apjomu. Tādējādi izveidojas mīts, ka kādreiz cukurs bija saldāks…
Tad nu ķeramies pie ķīmiķu iesācēju eksperimentiem, lai uzzinātu, ko pērkam.
- Cukurs (kuru gribam pārbaudīt)
- Ūdens
- Joda pilieni (var dabūt aptiekā)
- Kāds trauks un karotīte
Traukā ielejam ūdeni, pieberam karoti cukura un kārtīgi izmaisām.
Piepilinam pāris pilītes joda.
Es izmantoju lugola šķīdumu, kura sastāvā arī ir jods. Rezultāts principā tieši tāds pats.
Ja šķīdums iekrāsojas dzeltenbrūns, cukuram nav ne vainas. Toties, ja tas iekrāsojas zils – klāt ir ciete. Secinājumus izdarām paši 🙂
Attēlā redzamais zilais ir kontrolšķīdums, kuru uztaisīju, lai pārbaudītu, vai ciete tiešām iekrāsojas zila. Krūzītē izšķīdināta tikai kartupeļu ciete.
Tagad tikai atliek sapirkt visa veida piedāvātos cukurus un saeksperimentēt, kas no tā sanāca un publicēt 🙂
jā, tas būtu ļoti noderīgi 🙂 priecāšos redzēt rezultātus!
baigā ķīmija 🙂
kas slikts ir tājā cietē? (aizmirsu pierakstit iepriekšējam komentāram)
Slikts jau nekas nav, bet ja tu gribi maksāt par cieti un bērt vairāk cukura… nu ja lieto tikai pie tējas, tad jau nekas, bet ja izmanto ēdienu gatavošanai, var izmainīties garša, jo cukurs nebūs TAS cukurs, kas receptē
Kura ražotāja cukuru tu pārbaudīji (no kura tas pareizais – dzeltenais)?
Man cukurs stāv izbērts burkā, un pirku jau kādu laiku atpakaļ, tapēc neatceros, kas bija ražotājs..