Kā pagatavot eļļas sveci?
Pamācība tapusi sadarbībā ar: http://savadak.lv/
Vajadzīgs
- Augu eļļu vai rapšu eļļu
- nelielu gabaliņu linu lupatiņas
- diegu (vai jau gatavu linu striķīti)
- vara drātiņu
- trauku
1.solis
Tā kā pie rokas nebija linu striķīša, paņēmu linu lupatiņas strēmelīti, savērpu un aptinu ar diegu.
2.solis
Spirālveidīgi salocīju vara drātiņu un vienā tās galā ar to pašu drātiņu ietinu degli (satīto lupatiņu). Kad būs nepieciešamība, to pēc tam varēs pavilkt uz āru, tādēļ arī deglis ir tik garš.
3.solis
Ieliku stikla glāzē, uzlēju eļļu un gatavs dedzināšanai! Trauks, protams, var būt arī pilnīgi savādāks. Piemēram, dziļais šķīvis. Tādā gadījumā gan būs jālej diezgan apjomīgs eļļas daudzums, bet eļļas līmenis svecei degot kritīsies lēnāk
[alert-note]Metode šķiet ļoti efektīva tajā ziņā vien, ka eļļu ir iespēja spiest pašiem (kas kaut kādā rada lielāku neatkarību) un uztaisīt svecīti ir elementāri.[/alert-note]
Litru eļļas var ilgi kūpināt : )
Ka ta svece smarzo, kad dedzina? Izmantojot rapsu ellu cepsana, ir tada nevisai jauka smarza.
nu var jau ņemt arī kādu citu eļļu, olīveļļai neesot izteiktas smaržas dedzināšanas procesā
ar eļļām ir vērts paeksperimentēt. rapšu eļļai ir vairāk sodrēji nekā olīveļļai. citas neesmu mēģinājis. noteikti ir arī kādas atšķirības nerafinētām un rafinētām eļļām. nekādas izteiktas smaržas itkā nejutu. cepšana ir pilnīgi cits process. tā vairāk tā kā tvaicē nekā dedzina.
deglis turās stāvus pateicoties tai drātiņai, ja?
jā 😉
Ir tādas sveces, kur eļļas vietā ir želeja… Interesanti, kas notiek, ja eļļai pieliek klāt, želantīnu? :))
Super saits