Kā pagatavot sāļo pīrāgu ar spinātiem un biešu lapām?
Gatavojot jaunās bietītes cepeškrāsnī, palika visai daudz jauno biešu lapu (ar kātiem), kas ir vērtīgs produkts, bet, man personīgi, no ēšanas svaigā veidā „nolobās zobi” tāpēc nolēmu pievienot spinātus un iecept lapas pīrāgā.
Pirmoreiz šo pīrāgu skatījos kā gatavo, kad pildījumā lika sautētus puravus un bija ļoti garšīgi. ( kas nozīmē, ka pildījumā var ļauties eksperimentiem – blanšētu brokoļu rozetes, apcepti sīplu gredzeni, sēnes, gaļa utt.)
Biezpiens pamatnes mīklā ļauj domāt, ka mīkla nav nemaz tik trekna un bez maz veselīga.
Mīkla pietiks 28 cm diametru pannai (piemēram, tādai, ko varēja dabūt par Rimi uzlīmju akcijā).
Oriģinālajā receptē, pīrāga pamatni cep uzreiz kopā ar pildījumu 30 min. Bet man tomēr liekas, ka garšīgāk sanāk, ja mīklas pamatni mazliet pacep atsevišķi.
Mīklai
100 gr. Auksta sviesta, 100 gr. Biezpiens, 200.gr miltu, 1 tk. Cepamā pulvera, šķipsniņa sāls
Pildījumam
3 olas, 200 gr. Skāba krējuma, 1 ēd. miltu,50.gr cietā siera, 300 gr. Spinātu, 500 gr. biešu lapu,1 sīpols, 3 daiviņas ķiploka, mazliet eļļas sāls, pipari, pie spinātiem labi piederas mazliet rīvēta muskatrieksta.
Bļodā iesijā miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls
Pievieno biezpienu, un uz burkānu rīves pierīvē auksto sviestu( var arī sviestu sagriezt mazos gabalos ar nazi, ja negribas rīvēt).
Ar rokām sastrādā mīklu viendabīgā masā (pavisam ātri, viss notiek minūtēs 4). Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek uz vismaz 30 min. ledusskapī.
Kamēr mīkla integrējās, gatavo pildījumu.
Sagriež spinātu un biešu lapas. ( pa manai gaumei spinātus vajag sautēt mazāk nekā biešu lapas, tamdēļ es sautēju atsevišķi).
Uz pannas uzkarsē mazliet eļļas, viegli apbrūnina sīpolus un ķiplokus pievieno spinātu lapas, sautē, kamēr spināti kļūst vēl spilgtāk zaļi (minūtes 3). Spinātus ieliek bļodā atdzist
Uz pannas eļļa sautē biešu lapas, pēc minūtēm 2 pielej ¼ daļu krūzes ūdens(50 gr.)uzliek vāku un ļauj vēl pasautēties ( biešu lapas pēc maniem novērojumiem jāpasautē ilgāk nekā spināti). Masu atdzesē.
Lielā bļodā sajauc 3 olas, krējumu, rīvētu sieru un ēdamkaroti miltu. Pievieno izsautētos spinātus, bietes, sāli, piparus un muskatriekstu.
Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 180 – 200 grādiem.
Mīklu ņem ārā no ledusskapja, izrullē un klāj formā, skatieties lai maliņas būtu vienādā augstumā.
Mīklas pamatni sabaksta ar dakšu, izklāj ar cepampapīru ( var arī to neklāt, bet ja cepampapīrs ir ieklāts tad vieglāk pēc tam dabūt zirņus nost ) uzber zirņus vai pupas ( tas vajadzīgs, lai mīkla nepiepūstos). Un liek šauj iekša cepeškrāsnī uz minūtēm 7-10 pacepties.
Ņem pamatni ārā, noņem zirņus un cepampapīru lej pīrāga pamatnei virsu pildījumu, ar karoti izlīdzina pīrāga virsmu . Liek cepeškrāsnī cepties uz minūtēm 20 – 25. Gatavību pārbauda iebakstot sērkociņu.
Gatavo pīrāgu pārkaisa ar rīvēto sieru(labāk kādu no cietajiem). Man garšo silts, citiem garšo gan silts, gan auksts.
saulē kaltēti tomāti man liekas aŗi piestāvētu