Vārītā Lieldienu pasha
Pasha ir tradicionāls Lieldienu saldais ēdiens, kuru var gatavot divos variantos – varītā pasha vai nevārītā pasha. Šī ir vārītās pashas recepte, mazam ēdāju skaitam.
500 gr biezpiena (vēlams tirgū pirkta sveramā, nevis paciņu biezpiena), 3 olas dzeltenumi, 100 gr sviesta, 100 g saldā krējuma, 100 g cukura , 100 g rozīņu (puse gaišo, puse tumšo), 50 gr žāvētas aprikozes, 10 gr mandeļu (nolobītu), 1/2 standziņa vaniļas (vai vaniļas cukurs), 2 ēdamkarotes apelsīnu sukādes ( var nopirkt veikalos, vai gatavot pats), pus citrona miza, marle, katliņš un caurduris
Mandeles loba, uzlejot virsū mandelēm verdošu ūdeni, paturot 5 minutes, tad ūdeni nolej. Mandeles ber virtuves dvielī un berž vienu pret otru, tad miziņa viegli nonāk nost.
Apelsīnu sukādes, es gatavoju tā – Karstā ūdenī nomazgā apelsīnu, tad viņu ĻOTI PLĀNI mizo, nogriežot tikai pašu, pašu oranžo mizas virskārtu, bez baltās daļas.
Bizpienu ber bļodā un blenderē (es citreiz izmaļu pāris reizes caur veco gaļasmašīnu vai arī var berzt caur sietu), kamerēr biezpiens vairs nav graudains, bet vienā masā.
Nomazgā citronu un norīvē pusi mizas (uz speciālās rīves pusītes mizām)
Katliņā, kurā biezpienu karsēs, liek biezpiena masu, citronu mizas, olas dzeltenumus, sviestu (sadala vairākos gabaliņos) un saldo krējumu.
Liek katliņu uz uguns un visu laiku maisot karsē līdz vārīšanai (vārīties nedrīkst!).
Kad sviests izkusis un masa uzkarsusi, uguni slēdz ārā un ļauj masai atdzist
Kamēr masa dziest, sasmalcina mandeles (es izmantoju blenderi)
Mazos gabaliņos sagriež aprikozes
Rozīnes nomazgā un nosusina tīrā virtuves dvielī
Kad biezpiena masa atdzisusi, pievieno cukuru, rozīnes, vaniļas sēkliņas, sakapātās mandeles, sagrieztās sukādes un aprikozes. Visu labi sajauc.
Ja nav īpašā pashas forma, jāizlīdzas citādi. Proti, marli, kas parlocīta vairākās kārtās, klāj caurdurī .
Masu lej marlē, kas atrodas caurdurī, un marli augšpusē sasien veidojot pauniņu.
Trauku liek leduskapī un ļauj nostāvēties vismaz 24 ha.
Neaizmirstiet zem pashas trauka palikt bļodu vai šķīviti, jo no masas adalīsies sūkalas
Vēl nekad neesmu tādu taisījusi. Bet šoreiz pamēģināšu. Paldies par recepti.
nekad tadu netaisījusui bet šodien obligaTI PAMĒGINĀŠU.LIELS PALDIES
nezinu, ko izdarīju tik nepareizi, bet sanāca tā visa padarīšana baigi šķidra. tisīju gan visas sastāvdaļas dubultojot,varbūt, ka tur arī kādu vainu noķēru. nez. bet žēl. pieliku vēl pēc tam biezpienu, tik un tā konsistence neuzlabojās. ):
Sākumā ir jābūt šķidrai tai padarīšanai,bet pēc 24 stundām,kad lielais sūkalu daudzums būs iztecējis,vis būs labākajā kārtībā,taisīju pagājušogad,sanāca lieliska,stingra un ļoti garda.Es gan vairāk kā 24 stundas ļāvu nostāvēties…Tāpēc šogad taisīju,tikko,pēc tās pašas receptes.Šodien piektiena,svētdien jau varēs likt galdā.
Par recepti paldies!